Založ si blog

Stravovanie po starom a moderne

Momentálne prežíva folklór a všetko čo súvisí so životom predošlých generácií určitú renesanciu. Väčšinou ide o pekné myšlienky ako tradičné remeslá, odievanie. V gastronomickej oblasti by som však rada pripomenula širší pohľad.
Pod tradičnou slovenskou kuchyňou sa často rozumejú najmä zabíjačkové špeciality, údeniny, slanina a podobne, čo si myslím, že je dosť zavádzajúci pohľad na životný štýl predchádzajúcich pokolení a má pre zdravie súčasnej generácie neblahé následky.
Mala som to šťastie, že som zažila v našej rodine generáciu, ktorá sa narodila začiatkom 20teho storočia (starý otec narodený
v roku 1919, stará mama v roku 1927, druhá starká tiež v roku 1919) a tvorili tak „živú vzorku“ štylu života a aj zmeny, ktorá nastala. Všetci spomínaní starkí pochádzali z chudobných roľníckych pomerov a v detstve bol ich život poznačený ťažkou prácou a skromnou stravou. Pre mňa zaujímavé a nie príliš známe zistenie bolo, že základom ich stravy boli celozrnné obilniny – ražný chlieb, krúpy, obilné kaše a podobne. Samozrejme nechýbali zemiaky a kapusta, vajcia a mliečne výrobky. Čo sa týka mäsa, bolo ho menej, častejšie hydina a zabíjačka bola raz ročne, z čoho sa spravili zásoby na celý rok. Bolo treba vyrobiť celú škálu potrebných potravín (masť, slanina, údené špeciality), takže na rezník každú nedeľu nevydalo. Starká pochádzajúca z katolíckeho prostredia navyše po celý život dodržiavala pôst v piatok.
Zásadná zmena v ich stravovaní sa udiala v 50-tych rokoch. Modernizácia života a širšia dostupnosť potravín spôsobila, že mäso, mlieko a výrobky z nich sa stali dominantnými potravinami, celozrnné obilniny sa postupne dostali do nemilosti. V kombinácii so znížením fyzickej aktivity (sedavé zamestnanie) pomohli k obezite väčšiny členov rodiny. Tento príbeh sa myslím viac alebo menej opakuje v mnohých slovenských rodinách a domácnostiach.
Tieto skutočnosti korešpondujú so súčasnými zdravotnými informáciami. Keby základ stravy moderného Slováka tvorili práve celozrnné obilniny (koľko ich nájdeme na pultoch obchodov??), podporené lokálne pestovanou zeleninou a ovocím a mäso, mlieko a výrobky z nich by boli iba doplnkom, nevyzeralo by to s našim zdravým lepšie? A keď vezmeme do úvahy, že náš denný energetický výdaj je na míle vzdialený od driny našich dedkov a babiek, možno by tá slaninka nemusela byť vôbec!
Bola by som rada, keby sme si v tejto oblasti vzali príklad od našich prarodičov a nestali sa doslova obeťami svojich chutí, preplnených pultov v obchodoch, či falošného „folklóru“. Toto je niečo, čo musíme urobiť sami za seba a svoje rodiny, to za nás neurobia politici. V žalostnom stave totiž nie je iba zdravotníctvo, ale aj zdravie slovenských mužov, žien a detí.

O utečencoch a vírusoch

21.03.2020

Priznám sa, že emócie a konanie súvisiace s utečencami či migrantmi presahuje moje chápanie. Dokážem ešte pochopiť, že v Európe nie sme veľmi naklonení tej skupine ľudí, ktorých nazývame migrantmi. To sú tí, ktorých motiváciou je zlepšiť svoju životnú situáciu (čo je inak pochopiteľné, veď aj našinec ide kvôli tomu žiť do zahraničia, nie?) Avšak ľudia, [...]

Ideme holiť! – so štipkou humoru o tom, prečo a ako volím

10.02.2020

V čase jedných volieb mala dcérka takmer dva roky a kráčajúc k volebnej miestnosti sa opýtala: „Mami, kam to ideme? Ideme holiť?“ Od tých čias sa v našej rodine zásadne HOLÍ… Táto milá epizóda mi pomáha dívať sa na veci okolo volieb s nadhľadom a nebrať tieto vážne veci života až tak vážne, aby ma to odradilo od zapojenia sa. Moja osobná volebná [...]

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

Viktor Orbán

Gyöngyösi: Orbán je nepriateľ národa, premenil Maďarsko na diktatúru. Budapešť by nemala zabudnúť na sovietske tanky

26.04.2024 10:40

Myslím, že sme sa v Maďarsku vrátili do boľševických časov, tvrdí predseda strany Jobbik.

požiar, elektromobil, Lešť

Ako horí elektromobil? Požiar zlikvidovali hasiči do hodiny, vrak skončil vo vodnom kúpeli

26.04.2024 10:40

Z podzemnej garáže, v ktorej sa vznietil elektromobil, šľahali obrovské plamene.

Silvia Šolcová

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 5297x
Priemerná čítanosť článkov: 1766x

Autor blogu

Kategórie