Založ si blog

O utečencoch a vírusoch

Priznám sa, že emócie a konanie súvisiace s utečencami či migrantmi presahuje moje chápanie. Dokážem ešte pochopiť, že v Európe nie sme veľmi naklonení tej skupine ľudí, ktorých nazývame migrantmi. To sú tí, ktorých motiváciou je zlepšiť svoju životnú situáciu (čo je inak pochopiteľné, veď aj našinec ide kvôli tomu žiť do zahraničia, nie?)
Avšak ľudia, ktorí v týchto dňoch trčia na hranici medzi Tureckom a Gréckom, sú jednoducho utečenci. Tí, ktorí z obavy o vlastný život a bezpečie opustili svoje domovy. A potrebujú pomoc. Pred pár desiatkami rokov, keď podobná situácia bola v Juhoslávii, sme to chápali. Teraz sme tvrdí ako kameň.
To mi pripomína, že okrem koronavírusu, ktorý momentálne šarapatí vo svete existuje aj niečo horšie. „Vírus“, ktorý sa volá sebectvo a po starom sme ho volali hriech. Je na 100% nákazlivý a smrteľný. Degraduje naše vnímanie sveta. Spôsobuje, že si v každej oblasti života snažíme uchmatnúť čo najviac na úkor druhých. Ničíme prostredie, v ktorom žijeme, chceme mať stále viac. Výraz „ekonomický rast“ je iba elegantne vyjadrená skutočnosť, že máme donekonečna vyrábať, míňať, kupovať, hromadiť. Je to fakt normálne? Toto má „spasiť“ tento svet?
Ale najhoršie sa vírus hriechu prejavuje v medziľudských vzťahoch. Zoznam by bol siahodlhý, napr. v prístupe k spomínaným utečencom. Narozdiel od koronavírusu je však na vírus hriechu dostupná liečba, píše sa o nej v Biblii. Otázka je, či sme ochotní priznať svoj stav nakazenosti. Zdraví ľudia totiž lieky nepotrebujú, naopak chorým správny liek podaný v správny čas zachraňuje život.  Možno jednou z vecí, na ktorú by sme mohli využiť súčasnú situáciu, je otvoriť túto knihu a začítať sa do príbehu, v ktorom je opísaná dráma nášho sveta a predstavený liek a Lekár.

Stravovanie po starom a moderne

04.03.2020

Momentálne prežíva folklór a všetko čo súvisí so životom predošlých generácií určitú renesanciu. Väčšinou ide o pekné myšlienky ako tradičné remeslá, odievanie. V gastronomickej oblasti by som však rada pripomenula širší pohľad. Pod tradičnou slovenskou kuchyňou sa často rozumejú najmä zabíjačkové špeciality, údeniny, slanina a podobne, čo si myslím, že je [...]

Ideme holiť! – so štipkou humoru o tom, prečo a ako volím

10.02.2020

V čase jedných volieb mala dcérka takmer dva roky a kráčajúc k volebnej miestnosti sa opýtala: „Mami, kam to ideme? Ideme holiť?“ Od tých čias sa v našej rodine zásadne HOLÍ… Táto milá epizóda mi pomáha dívať sa na veci okolo volieb s nadhľadom a nebrať tieto vážne veci života až tak vážne, aby ma to odradilo od zapojenia sa. Moja osobná volebná [...]

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

machaj

SNS vyzýva riaditeľa RTVS Machaja, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

28.03.2024 15:05

Národniari zároveň oznámili, že sa v tejto súvislosti obrátia na príslušný výbor Národnej rady SR.

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.

Silvia Šolcová

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 5292x
Priemerná čítanosť článkov: 1764x

Autor blogu

Kategórie